ForsideVildtsygdomme

Fugleinfluenza

Fugleinfluenza er en smitsom sygdom hos fugle forårsaget af influenza A virus.

Fugleinfluenza har været kendt i over 100 år, og alle fuglearter kan rammes af sygdommen. Høns og kalkuner er mest følsomme, mens svømmefugle generelt er mere modstandsdygtige. De højpatogene former (undertype H5 og H7) kan give op mod 100% dødelighed hos fugle. 

Fugleinfluenzavirus smitter normalt ikke mennesker. I sjældne tilfælde er der dog påvist sygdom hos mennesker, der har haft tæt kontakt til fugle. Den store opmærksomhed, der aktuelt er for fugleinfluenza af typen H5N1 skyldes, at der fra 2003 har været meget omfattende udbrud af sygdom blandt fjerkræ i mange lande i Asien og Europa. Dertil kommer spekulationer om, hvorvidt den aktuelle fugleinfluenza forandrer sig, så den kan forårsage en verdensomspændende influenzaepidemi blandt mennesker. Ved mistanke om fugleinfluenza bør Fødevarestyrelsen kontaktes. Læs mere om fugleinfluenza i Fødevarestyrelsens leksikon.

Dyrlæge fra DTU Veterinærinstituttet obducerer svane mistænkt for fugleinfluenza. Ved denne type obduktioner bæres ekstra sikkerhedsudstyr.