ForsideVildtsygdomme

Afrikansk svinepest

Afrikansk svinepest er aldrig konstateret i Danmark. Sygdommen skyldes et virus og kun grise (tamsvin og vildsvin) kan smittes. Symptomerne er høj feber, stiv eller stikkende gang, tåreflåd, diarré, brækninger og lammelser. Symptomerne udvikles gradvist og billedet kan variere meget fra dyr til dyr. Ved obduktion ses forstørret milt og lymfeknuder med blodig væske i bughulen (se foto), når dyret brækkes. Afrikansk svinepest har en meget høj dødelighed. Man skal ikke skelne mellem klassisk svinepest og afrikansk svinepest på de kliniske symptomer.

Afrikansk svinepest kan overføres med flåter, hvor virus kan overleve i flere år. Afrikansk svinepest smitter fra gris til gris og med kødprodukter fra syge svin. Virus kan overleve i kødprodukter i mere end et år. Blod indeholder mange viruspartikler og en mængde blod, svarende til en snaps, kan smitte 20.000 svin. Derfor skal jagttøj og -udstyr vaskes efter jagt i udlandet.

Afrikansk svinepest kommer fra Afrika og blev konstateret i Sydeuropa for 40 år siden. Men smitten blev konstateret introduceret i Georgien i 2007 og har siden spredt sig til store dele af Østeuropa og er nu vidt udbredt i Rusland. I EU forekommer afrikansk svinepest på Sardinien, men har siden 2014 spredt sig til vildsvin og tamsvin i Estland, Letland, Litauen, Polen, Ungarn, Tjekkiet og Rumænien.

Såfremt man tager vildsvinekød med hjem efter jagt, skal man sikre sig, at slagteaffald (kød, knogler eller skind) afhændes i dagrenovationen.

Foto: Tamsvin smittet med afrikansk svinepest. Bemærk den store mængde blodig væske i bughulen.