Faldvildtordningens arkiv
Faldvildtordningen råder over en lang række data for vildtsundhed. Desuden er der oprettet et vævsarkiv for arter som er obduceret via faldvildtordningen.
Faldvildtordningens arkiv
Aktiv sundhedsovervågning af harer i 2010-2011
Overlevelse af harekillinger er et problem især i visse områder af landet. Dette har medført, at haren er blevet sær-fredet i Himmerland i en periode på 3 år. Årsagen til harekillingernes manglende overlevelse kendes ikke præcist, faktorer som fødemangel, prædation, og ændrede dyrkningsmetoder er nævnt. En anden årsag kan være sygdomsudbrud blandt harekillingerne. Men undersøgelse af de manglende harekillinger er imidlertid en gordisk knude, netop fordi ungerne ikke er til stede og dermed ikke til rådighed for forskning.
Baggrund
Selvom haren er udbredt i hele Danmark, har jægernes vildtudbytte de sidste 50 år været stødt faldende, hvilket tyder på at den samlede bestand af hare i Danmark er blevet væsentligt mindre i denne periode. Haren forekommer i dag mere pletvis i landskabet, idet der er talrige bestande i nogen områder f.eks. Bornholm og Lolland og i andre områder er haren mere sjælden f.eks. i Vestjylland. Ændringer i landbrugslandet og dyrkningsmetoder har fjernet en del græsarealer og levende hegn, og samtidig bliver ukrudtet fjernet mere effektivt. Dermed forsvinder nogle af harens levesteder og noget af dens føde. Andre årsager til tilbagegangen kan være øget prædation fra rovdyr og rovfugle. På Bornholm, hvor bestanden klarer sig godt er der også usædvanlig mange rovfugle, hvilket tyder på at harebestande tåler et betydeligt pres fra rovfugle.
De sidste nye videnskabelige undersøgelser har påvist, at især dødeligheden blandt harekillinger i sommerperioden har væsentlig betydning for, hvor mange harer der overlever til efteråret. Fertiliteten synes ikke at være påvirket trods den fortsatte nedgang i populationen i visse områder. Der er dog ingen tvivl om, at sygdom kan være en bestandsregulerende faktor for harer, men effekten er ofte kun temporær, da reproduktionspotentialet hos harer er enormt.
Landmændene dyrker i dag store områder op med samme afgrøde - ofte korn, hvor haren foretrækker mindre områder med varierende afgrøder. Betydningen af færre arealer med græs, menes også at have en betydning for nedgangen af harebestanden, idet specielt killingerne er meget afhængige af græsmarker for at overleve.
Brugen af sprøjtegifte er også nævnt som en mulig årsag til den voldsomme tilbagegang i harebestanden.
Planlagte aktiviteter 2010-2011
På baggrund af lagomorphe dyrs (harer og kaniner) følsomhed for visse typer af antibiotika vil der blive gennemført en undersøgelse af betydningen af gylle på områder, hvor harer lever. Fordøjelsessystemet hos harer er særdeles følsomt for forskellige antibiotika, der anvendes i husdyrproduktionen.
Der indsamles materiale fra ca 50 harer fra 2 områder i jagtsæsonen 2010-2011:
Område med tæt og intensiv husdyrproduktion og hvor der samtidig er mulighed for at nedlægge/indsamle materiale fra 50 harer
Område, hvor der ikke har været anvendt gylle og der ikke er intensiv husdyrproduktion
Materialet indsamles i samarbejde med Danmarks Jægerforbund.
De friske (ikke-frosne) jagtskudte harer indbringes direkte til DTU-Vet. Harerne underkastes en standardiseret patoanatomisk undersøgelse, hvorunder alder (juvenil eller adult), køn, vægt og huld fastlægges. Der udtages tarmindhold fra caecum og rectum til bakteriologisk undersøgelse og arkiv (-20oC), samt levervæv til fixering i formalin og arkiv (-20oC), samt andet væv der er aftalt til arkivet.
Der udtages materiale fra de afskudte harer og der gennemføres en dyrkning på blodagar og kvalitativ bakteriologisk bestemmelse af tarmfloraens sammensætning. Resistensmønsteret kortlægges for udvalgte indikatorbakterier (kolibakterier og enterokokker).
Væv fra leveren fixeres i formalin, farves med haematoxylin og eosin og undersøges med lysmikroskopi. Levervæv arkiveres på frys med henblik på PCR undersøgelse ved påvisning af leverforandringer (kan være tegn på calicivirusinfektion). PCR analyserne foretages i samarbejde med en international forskergrupper der arbejder med calicivirus infektioner i europæiske harebestande.
Endvidere indsamles der materiale til vævsbanken.
Formålet med de planlagte undersøgelser 2010-2011
Harer og kaniner har et usædvanligt fordøjelsessystem der er beboet af en mængde livsnødvendige mikroorganismer der samarbejder med dyret om at nedbryde fødedele. Uden disse mikroorganismer kan haren ikke fordøje de grove plantedele den lever af. Balancen (altså det relative forhold mellem forskellige mikroorganismer) i fordøjelseskanalen kan påvirkes af mange årsager bla. antibiotika. Især nogle typer antibiotika har den egenskab at de dræber nyttige bakterier og tillader sygdomsfremkaldende bakterier, der normalt holdes nede af den normale tarmflora, at vokse frit. Sådanne patogene bakterier kan producere toksiner der kan være dødelige for kaniner og harer.
Antibiotika bruges i den animalske produktion til terapeutisk behandling af sygdomme ved hjælp af såvel injektion som tilsætning til vand eller foder. Ved tilsætningen af antibiotika til foder vil ofte langt flere ende de syge individer blive behandlet og der anvendes en uforholdsmæssig stor mængde for at opnå en terapeutisk dosis. Det anslås, at cirka 75 % af det tildelte antibiotika ikke bliver optaget i dyrene og udskilles i fæces. Selektion for antibiotika-resistens sker blandt tarmbakterier i gødningen også under opbevaringen i gyllebeholdere. Udbringning af gylle kan føre til spredning af både antibiotika og genetiske resistensdeterminanter til miljøet.
Bekymring for at der sker genetisk selektion for resistens hos bakterier og udbredelse af resistensgener i miljøet har dannet grundlag for en øget interesse for den biologiske aktivitet af medicinrester, samt deres skæbne og transport. Man ved at fækale bakterier kan overleve fra uger til måneder i miljøet, afhængig af art og omgivelsernes temperatur. Herudover kan resistensgener persistere i miljøet uanset om der er intakte celler eller ej dvs. selv efter de fækale bakterier er døde. Selvom halveringstider for antibiotika i gylle er relativt kort, er det altså fortsat teoretisk muligt at medicinrester kan udøve en effekt på vildtlevende fauna ved hjælp af de biologiske funktioner som kan overføres til tilgængelige bakteriepopulationer i miljøet.
Den mulige overførsel af resistensgener til jord, vand og den vilde fauna vurderes som en alvorlig risiko for miljøet og i sidste ende for human sundhed, primært ved tilførsel af gylle og spildevandsslam til landbrugsproduktionen og derigennem til fødevarer. Der vides meget lidt om, hvordan antibiotika og antibiotikaresistensgener kan overføres til naturlige habitater og eventuelt påvirke vilde dyr.. Fastlæggelse af antibiotikaresistens hos bakteriefloraen i vilde dyr kan også være af stor betydning for at kunne fastlægge betydningen for human sundhed. Der har været lavet en del kvalitative og kvantitative undersøgelser af gyllens indhold af antibiotika, men så vidt vides ingen direkte sammenkobling af disse undersøgelser med påvirkning af tarmfloraen hos vildtlevende dyr.
Derfor vil Center for Vildtsundhed foretage en undersøgelse af antibiotikaresistens hos harens tarmbakterier mhp. på at vurdere eventuel påvirkning fra antibiotikarester i gylle spredt på harernes fourageringsområder. De indsamlede harer undersøges endvidere for akut haredød (calici-virus) i samarbejde med en international forskergruppe.
Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010/11 og 2011/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere.
Forekomst af diarré hos danske rådyr i 2010/11 og 2011/12 analyseret på baggrund af oplysninger fra jægere og andre borgere.
Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010-11 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere.
Center for Vildtsundhed præsenterer den første, foreløbige analyse af oplysninger om 699 rådyr, der blev indrapporteret på det indtastningsmodul, der blev lanceret ved bukkejagtens start i maj 2010.
Smits SL, van Leeuwen M, Kuiken T, Hammer AS, Simon JH, Osterhaus AD. J Gen Virol: J Gen Virol. 2010 Nov;91:2719-22.
Chriél M, Hammer AS: Kronvildt – en risikofaktor for kvægbruget? De Danske Mælkeproducenter(2), p. 10-12 (2010). Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter
Vildtinformation 2010-undersøgelse af rådyrsygen- Anne Sofie Hammer.
Hammer AS: Nyt center skal overvåge vildtets sundhed. Vildtinformation(10), p. 9-10 (2010). Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen
Chriél M, Enemark H. L, Hammer AS Pas på banditten. Jæger(5), p. 34-35 (2010). Danmarks Jægerforbund 12.
Hammer AS, Chriél, M, Therkildsen, OR. 2010. Råvildtets sundhed under lup. Jæger (19).
Publikationer som følge af CVS-relaterede aktiviteter med anvendelse af arkivmateriale.
LI B, Yanchun X, Yue M, Elmeros M, Tianming L & Suying B (2011). A PCRRFLP based method to distinguish sable (Martes zibellina) and pine marten (M. martes). – Acta Theriologica.
Honnen A-C, Petersen B, Kaßler L, Elmeros M, Roos A, Sommer RS & Zachos FE (2010). Genetic structure of otter (Lutra lutra, Carnivora: Mustelidae)
populations from the western Baltic sea region: implications for the recolonisation of northwestern Germany as revealed by Bayesian admixture
analysis and assignment tests. – Journal of Zoological Systematic and Evolutionary Research.
Strand J, Vorkamp K, Larsen MM. Reichenberg F, Lassen P, Elmeros M & Dietz R (2010). Kviksølvforbindelser, HCBD og HCCPD i det danske vandmiljø.
NOVANA screeningsundersøgelse. – Danmarks Miljøundersøgelser, Aarhus
Universitet. Faglig rapport fra DMU, nr. 794.
Al-Sabi MNS, Chriél M, Holm E, Jensen TK, Ståhl M, Enemark HL. Rediscovery of Taenia ovis krabbei muscle cysts in a roe deer (Capreolus capreolus) in Denmark after 60+ years, Vet. Par. submitted.
Enemark HL, Nielsen HV. Ny status for rævens dværgbændelorm i Danmark. EPI-News
2012,19.
Therkildsen, O.R., Laursen, K., Sunde, P. & Chriél, M. 2012. Opgørelse af sundhedsparametre på rådyr i 2010/11 og 2011/12 baseret på oplysninger fra jægere og andre borgere. Videnblad nr. 4, Center for Vildtsundhed
Chriél, M, Enemark, HL, Therkildsen, OR. Fokus på ederfugles parasitter. Vildtinformation
2012.
Therkildsen, O.R., Laursen, K., Sunde, P. & Chriél, M. 2012. Forekomst af diarré hos danske rådyr i 2010/11 og 2011/12 analyseret på baggrund af oplysninger fra jægere og andre borgere. . Videnblad nr. 3, Center for Vildtsundhed
Humaidan, J. 2012. Analyse af ”råvildtsygens” effekt på den fynske bestand af rådyr (Capreolus capreolus) og af formodningen om sygdommens spredning til Sjælland. Flora & Fauna 118(2): 56-62. Bachelorprojekt udført ved BIOS/AU.
Al-Sabi MNS, Chriél M, Jensen TH, Enemark HL Endoparasites of the raccoon dog (Nyctereutes procyonoides) and the red fox (Vulpes vulpes) in Denmark 2009 to 2012 – a comparative study. IJP-PAW
2013, 2, 144-151.
Enemark HL, Al-Sabi MNS, Knapp J, Ståhl M, Chriél M. Detection of a high-endemic focus of Echinococcus
multilocularis in red foxes in southern Denmark, January 2013. Euro Surveill. 2013, 18 (10):pii=20420
Al-Sabi MNS, Chriél M, Holm E, Jensen TK, Ståhl M, Enemark HL. Reappearence of Taenia ovis krabbei
muscle cysts in a roe deer (Capreolus capreolus) in Denmark after 60+ years. Veterinary Parasitology, 2013,
196 (1-2): 225–229
Enemark HL, Chriel M. Høj prævalens af Echinococcus multilocularis blandt vilde ræve i Sønderjylland.
Dansk Veterinærtidsskrift 2013, 4, 38.
Al-Sabi MN, Chriél M, Jensen TH, Enemark HL. Updates on the surveillance program on parasites of
raccoon dogs and foxes in Denmark 2011-2012. 8th European Congress on Tropical Medicine and
International Health & 5th Conference of the Scandinavian – Baltic Society for Parasitology, Copenhagen, Denmark 10-13 September 2013.
Enemark HL, Harslund J, Oksanen A, Chriél M, Al-Sabi MN. Detection of the mosquito-borne filarial
nematode: Setaria tundra in three roe deer (Capreolus capreolus) from different localities in Denmark. 8th
European Congress on Tropical Medicine and International Health & 5th Conference of the Scandinavian – Baltic Society for Parasitology, Copenhagen, Denmark 10-13 September 2013.
Jensen MS, Chriél M, Al-Sabi MNS, Therkildsen OR, Enemark HL. Gastrointestinal parasites of the Common
Eider (Somateria mollissima) – Seasonal, geographical and host related variations in the parasite burdens of
two distinct Danish populations. The 24th International Conference of the World Association for the
Advancement of Veterinary Parasitology, Perth, Australia 25-29 August 2013.
Al-Sabi MNS, Chriél M, Holm E, Jensen TK, Ståhl M, Enemark HL. Reappearance of Taenia ovis krabbei
muscle cysts in a roe deer (Capreolus capreolus) in Denmark after 60+ years, with a possible role of a grey
wolf (Canis lupus) as definitive host. The 24th International Conference of the World Association for the Advancement of Veterinary Parasitology, Perth, Australia 25-29 August 2013/ Proceedings of Joint Spring Symposium, Danish Society for Parasitology & Danish Society for Tropical Medicine and International
Health, Copenhagen, Denmark 15 March 2013.
Al-Sabi,MNS, Willesen, J., Koch. J., Espersen, MC, Johansson, A., Kapel, CMO (2013). A coprological
investigation of gastrointestinal and cardiopulmonary parasites in hunting dogs in Denmark. Veterinary
Parasitology. 196 (3–4): 366-372.
Al-Sabi, MNS, Kapel, CMO. (2013). First report of Eucoleus boehmi in red foxes (Vulpes vulpes) in Denmark, based on coprological examiantion. Acta Parasitologica. 58(4), 570–576. DOI: 10.2478/s11686-013-0182-2 Al-Sabi, MNS, Jensen, PM, Christensen,MU, Kapel, CMO (2013). Morphological and molecular analyses of
larval taeniid species in small mammals from contrasting habitats in Denmark. Journal of Helminthology, DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0022149X13000680, Published online: 28 October 2013.
Heidi Enemark, H, Al-Sabi, MNS, Chriél, M (2013). Fund af Taenia ovis krabbei-tinter i rådyr : Nyt fra
Veterinærinstituttet. Translated: Discovery of Taenia ovis krabbei-cysts in deer: News from the Veterinary
Institute. Dansk Veterinær tidsskrift. Translated: Journal of Danish Veterinarian. 16: 2013. 96. Årgang. P: 39.
Jensen, MS, Chriél, M, Al-Sabi, MNS, Enemark, HL: Gastrointestinal parasites of the Common Eider
(Somateria mollissima) – Seasonal, geographical and host related variations in the parasite burdens of two
distinct Danish populations. WAAVP conference, Poster. August-2013, Perth, Australia.
Al-Sabi, MNS, Enemark, HL, Harslund, J, Oksanen, A, Chriél, M:. Reporting the occurrence of the mosquitoborne filarial nematode: Setaria tundra in three roe deer (Capreolus capreolus) in different localities in Denmark. Joined 8th European Congress on Tropical Medicine & International Health (ECTMIH 2013), and the Scandinavian-Baltic Society for Parasitology meeting. September 2013, Copenhagen, Denmark.
Al-Sabi, MNS, Chriél, M, Jensen, TH, Enemark, HL: Updates on the surveillance program on parasites of
raccoon dogs and foxes in Denmark 2011-2012. Joined 8th European Congress on Tropical Medicine &
International Health (ECTMIH 2013), and the Scandinavian-Baltic Society for Parasitology meeting.
September 2013, Copenhagen, Denmark.
Hansen, MS, Larsen, G, Holm, E, Jensen, TK, Al-Sabi, MNS, Chriél,M.: Faldvildt undersøgelser på DTU
Veterinærinstituttet i 2013.
Enemark HL & Thamsborg SM. 5 præsentationer ved møder og symposier for praktiserende dyrlæger i regi
af Dansk Selskab for Smådyrsparasitologi/European Scientific Counsel Companion Animal Parasites
(ESCCAP-DK) vedrørende bl.a. Echinococcus multilocularis, Spirocerca lupi, overvågning af parasitter hos vildt samt risikoen for introduktion af ”nye” parasitter.
Enemark HL. Report of the Danish National Reference Laboratory for Parasites 2013, The Ninth Workshop
of national Reference Laboratories for Parasites, Rome, Italy 23-24 May 2013.
Hjulsager, CK, Trebbien, R, Madsen, JJ, Thorup, K, Breum, SØ, Larsen, LE: Overvågning af aviær influenza
I vilde fugle 2012. Annual report year: 2013. Technical University of Denmark, 33 p
Trebbien, R; Struve, T.; Hjulsager, CK; Chriél, M; Larsen, LE.: Genetic characterization of canine distemper
virus involved in outbreaks in farmed mink in Denmark 2012. Abstract from NJF Seminar 464 : Autumn
Meeting in Fur Animal Research 2013, Reykjavik, Iceland.
Breum, SØ; Hjulsager, CK; Trebbien, R, Fobian, K; Larsen, LE: One health – One flu: Surveillance in pigs
and mink has revealed extensive exchange of influenza A virus genes and viruses among animals and
humans. Med-Vet-Net Association International Scientific Conference DTU, Lyngby, Denmark, 24-25 June 2013: Abstract Book. Lyngby, 2013. p. 26.
Trebbien, R., Chriél, M., Struve, T., Hjulsager, C.K., Larsen, G., Larsen, L.E., (2013) Wildlife reservoirs of
canine distemper virus resulted in a major outbreak in Danish farmed mink (Neovison vison). PLOS ONE
10.1371/journal.pone.0085598
Mariann Chriél (2013): Contingency planning: How to respond to the wildlife/production animals’ interface?
Seminar on the role of the wildlife as reservoir and /or spread of infectious animal diseases in the coastal
areas of countries bordering the Baltic Sea, 2-3 Oct 2013, Gdansk, Polen.
Jensen, T.K.: Toxoplasmosis in a red fox (Vulpes vulpes) : a case report. National Veterinary Institute.38th
Annual Meeting and Symposium Nordic Society of Veterinary Pathology, Tromsø, Norway, 11-13 June 2014.
Enemark HL. Report of the Danish National Reference Laboratory for Parasites 2013, The Ninth Workshop
of national Reference Laboratories for Parasites, Rome, Italy 23-24 May 2014.
Hansen, MS., 2014. Denmark - case no. 841 - Pneumonia in roe deer caused by infection with Schineria
larvae. Oral presentation at the Nordic Society for Veterinary Pathology Congress, 11-13 June 2014,
Tromsö, Norway.
Knapp J, Umhang G, Wahlström H, Enemark H, Saarma U, Gottstein B, Millon L:.Echinococcus
multilocularis genotyping by the microsatellite EMSB, state of the art. The 6th Conference of The
Scandinavian-Baltic Society for Parasitology, Uppsala, Sweden April 2015.
Wahlström H, Enemark H, Juremalm M, Gérald U, Ågren E, Al-Sabi MNS, Knapp J.Microsatellite typing of
Danish and Swedish Echinococcus multilocularis from naturally infected foxes. The 6th Conference of The
Scandinavian-Baltic Society for Parasitology, Uppsala, Sweden April 2015.
Al-Sabi MNS, Chriël M, Takeuchi-storm N, Enemark HL. Emerging and re-emerging helminth parasites of
wildlife in Denmark. Proceedings of Joint Spring Symposium, Danish Society for Parasitology & Danish
Society for Tropical Medicine and International Health, Copenhagen, Denmark 20 March 2015.
Takeuchi-Storm N, Al-Sabi MNS, Thamsborg SM, Enemark HL. New but old parasite – Alaria alata: a fluke
with unique abilities. Proceedings of Joint Spring Symposium, Danish Society for Parasitology & Danish
Society for Tropical Medicine and International Health, Copenhagen, Denmark 20 March 2015.
Wahlström H, Enemark HL, Davidson RK, Oksanen A. Actions taken and future considerations fue to
findings of E. multilocularis in two Scandinavian countries. European Scientific Counsel for Companion
animal Parasites Echinococcus 2014, Vilnius, Lithuania 8-9 October 2014.
Al-Sabi MNS, Hansen MS, Larsen G, Holm E, Chriel M, Enemark HL. First report of Spirocerca sp. in
Denmark – a tumor inducing parasite in carnivores. Proceedings of Joint Spring Symposium, Danish Society
for Parasitology & Danish Society for Tropical Medicine and International Health, Copenhagen, Denmark 28
March 2014.
Rasmussen, Thomas Bruun; Chriél, Mariann; Baagøe, Hans J.; Fjederholt, Esben; Kooi, Engbert A.;
Belsham, Graham; Bøtner, Anette.: Detection of European bat lyssavirus type 2 in Danish Daubenton’s bats. 2014. Abstract from 8th Annual Meeting of Epizone, Copenhagen, Denmark.
Thomsen, Anders F.; Nielsen, Jesper B.; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Chriél, Mariann; Smith, Dale A;
Bertelsen, Mads F.(2015): Aquatic Bird Bornavirus 1 in Wild Geese, Denmark. Emerging Infectious
Diseases, Vol. 21, No. 12, 2015, p. 2201-2203.
Chriél, Mariann; Boklund, Anette: Dødelig sygdom på fremmarch: Afrikansk svinepest. Jæger, No. 12, 2015,
p. 130-131.
Hjulsager, Charlotte Kristiane; Krog, Jesper Schak; Hansen, Mette Sif; Chriél, Mariann; Larsen, Lars Erik.
Fugleinfluenzavirus H10N7 spredte sig blandt danske sæler i 2014. Dansk Veterinærtidsskrift, No. 9, 2015,
p. 42-42.
Pagh, Sussie; Tjørnløv, Rune Skjold; Kjær Illeman, Jesper; Tolsgaard, Søren; Chriél, Mariann:
Habitatrelateret føde hos RÆV (Vulpes vulpes) i landbrugsområder. Flora og Fauna, Vol. 121, No. 1-2, 2015.
Krog, Jesper Schak; Hansen, Mette Sif; Holm, Elisabeth; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Chriél, Mariann;
Pedersen, Karl; Andresen, Lars Ole; Abildstrøm, Morten; Jensen, Trine Hammer; Larsen, Lars Erik.: Influenza A(H10N7) Virus in Dead Harbor Seals, Denmark. Emerging Infectious Diseases, Vol. 21, No. 4,
2015, p. 684-687.
Bodewes R, Zohari S, Krog JS, Hall MD, Harder TC, Bestebroer TM, van de Bildt MW, Spronken MI, Larsen
LE, Siebert U, Wohlsein P, Puff C, Seehusen F, Baumgärtner W, Härkönen T, Smits SL, Herfst S, Osterhaus
AD, Fouchier RA, Koopmans MP, Kuiken T. Spatiotemporal Analysis of the Genetic Diversity of Seal
Influenza A(H10N7) Virus, Northwestern Europe. J Virol. 2016 Apr 14;90(9):4269-77.
Rømer, Anna Elisabeth ; Nørgaard, Louise Solveig; Mikkelsen, Dorthe Malene Götz ; Chriél, Mariann;
Elmeros, Morten; Madsen, Aksel Bo ; Pertoldi, Cino; Hammer Jensen, Trine: Population Viability Analysis of
feral raccoon dog (Nyctereutes procyonoides) in Denmark. Archives of Biological Sciences, Vol. 67, No. 1,
2015, p. 111-117.
Pagh, Sussie; Tjørnløv, Rune Skjold; Olesen, Carsten Riis; Chriél, Mariann: The diet of Danish red foxes
(Vulpes vulpes) in relation to a changing agricultural ecosystem. A historical perspective. Mammal Research,
Vol. 60, No. 4, 2015, p. 319-329.
Alstrup, AKO., Hansen, MS., Jensen, LF. (2015). Det danske beredskab for havpattedyr. Dansk
Veterinærtidsskrift 3, 12-14.
Wendy K. Jo, Miguel L. Grilo, Peter Wohlsein, Emilie U. Andersen-Ranberg, Mette S. Hansen, Carl C. Kinze,
Charlotte K. Hjulsager, Morten T. Olsen, Kristina Lehnert, Ellen Prenger-Berninghoff, Ursula Siebert, Albert
Osterhaus, Wolfgang Baumgärtner, Lasse F. Jensen and Erhard van der Vries. Dolphin Morbillivirus in a Fin
Whale (Balaenoptera physalus) in Denmark, 2016. J. Wildlife Dis. 2017 doi: http://dx.doi.org/10.7589/2016-
11-246.
Anita Forslund, Mette Sif Hansen, Charlotte K. Hjulsager, Gitte Larsen og Mariann Chriél, 2016. Rabbit Haemorrhagic Disease Virus type 2 (RHDV2) påvist i kaninhold på Bornholm. Nyt fra DTU Veterinærinstituttet, Dansk Veterinærtidsskrift 13, 41
Chriél M, Boklund A. Afrikansk svinpest breder sig. Jæger. 2016;(11):104-105.
Pagh S, Chriél M, Hedayat A, Nielsen TA, Hansen MS. Age determination of sperm whales (Physeter
macrocephalus) from the west coast of Jutland, Denmark: The 13th Danish Marine Mammal Symposium. 2016. Poster session presented at 13th Danish Marine Mammal Symposium, Kastrup, Denmark.
Hansen MS, Hjulsager CK, Krog JS, Holm E, Chriél M, Pedersen K, Andresen LO, Abildstrøm M, Jensen
TH, Larsen LE.: Influenza A (H10N7) outbreak in harbor seals (Phoca vitulina) in Denmark 2014. Abstrakt til
oral præsentation på ”the 13th Danish Marine Mammal Symposium”, Kastrup, Danmark.
Hansen MF, Chriél M, Jensen TK, Wolf-Jäckel G. Beskrivelse af dyreværnsmæssig korrekt aflivning af dyr
på EU-listen. Frederiksberg C: Veterinærinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet, 2016. 15 p.
Hansen MF, Chriél M, Jensen TK, Wolf-Jäckel G. Beskrivelse af dyreværnsmæssig korrekt aflivning af dyr
på EU-listen - anbefalinger. Frederiksberg C: Veterinærinstituttet, Danmarks Tekniske Universitet, 2016. 3 p.
Jensen TK, Hansen MS, Wolf-Jäckel G, Chriél M. Buevåbnets effektivitet. Frederiksberg C: DTU
Veterinærinstituttet, 2016. 16 p.
Hald B, Skov MN, Nielsen EM, Rahbek C, Madsen JJ, Waino M, Chriél M, Nordentoft S, Baggesen DL,
Madsen M: Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in wild birds on Danish livestock farms. Acta
Veterinaria Scandinavica (Online). 2016;58 (1). 11. Available from, DOI: 10.1186/s13028-016-0192-9.
Pagh S, Chriél M, Jensen B, Madsen AB, Jensen T-LW, Hansen MS. Demografi hos danske ræve (Vulpes
vulpes) med overvejelser af jagttrykkets betydning for aldersfordelingen. Flora og Fauna. 2016;122(1+2):46-
55.
Mikkelsen DMG, Nørgaard LS, Jensen TH, Chriél M, Pertoldi C, Elmeros M. Mårhundens (Nyctereutes
procyonoides) føde og fødeoverlap med hjemmehørende rovdyr i Danmark. Flora og Fauna. 2016;122:101-114.
Hansen MS, Chriél M, Enemark HL, Al-Sabi MNS, 2016. Baylisascaris procyonis i vilde vaskebjørne i
Danmark. Nyt fra DTU Veterinærinstituttet, Dansk Veterinærtidsskrift 10, 43.
Alstrup, AKO, Jensen, LF, Hansen, MS., Kinze, CC, Jensen, TH., 2016. Necropsy findings of 11 whitebeaked dolphins (Lagenorhynchus albirostris) stranded in Denmark during 2008-2014. Aquatic Mammals 42,
3, 292-299.
Hansen, MS., Alstrup, AKO, Hansen, JH, Al-Sabi, MNS, Nonnemann, B., Jensen, LF, Hedayat, A., Jensen,
TH., 2016. Stranding of two sperm whales (Physeter macrocephalus) in the “North Sea trap” at Henne
Strand, Denmark. Aquatic Mammals 42, 35-41.
Al-Sabi, MNS, Chriél, M., Hansen, MS., Enemark, HL, 2015. Baylisascaris procyonis in wild raccoons
(Procyon lotor) in Denmark. Veterinary Parasitology: Regional Studies and Reports 1-2, 55-58.
Alstrup, AKO, Hansen, MS., Schønheyer, HC, Jensen, LF, 2016. Strandede havpattedyr som mulig kilde til
sygdom hos mennesker. Dyrlægen 3, 6-9
Nonnemann, Bettina; Chriél, Mariann; Larsen, Gitte; Hansen, Mette Sif; Holm, Elisabeth; Pedersen, Karl.
Arcanobacterium phocae infection in mink (Neovison vison), seals (Phoca vitulina, Halichoerus grypus) and otters (Lutra lutra). Acta Veterinaria Scandinavica, Vol. 59, No. 1, 74, 2017.
Bødker, Rene; Chriél, Mariann; Isbrand, Anastasia; Jensen, Tim Kåre; Schou, Kirstine Klitgaard. Engflåter fundet i Danmark. Dansk Veterinærtidsskrift, Vol. 2017, No. 16, 2017, p. 43.
Jensen, Trine Hammer; Andersen, Jannie Holmegaard; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Chriél, Mariann; Bertelsen, Mads Frost. Evaluation of a commercial competitive enzyme-linked immunosorbent assay for detection of avian influenza virus subtype H5 antibodies in zoo birds. Journal of Zoo and Wildlife Medicine, Vol. 48, No. 3, 2017, p. 882-885.
Elmeros, Morten; Mikkelsen, Dorthe Malene Götz ; Nørgaard, Louise Solveig; Chriél, Mariann; Jensen, Trine Hammer. Hvad æder mårhundene? Jæger, Vol. 2017, No. 2, 2017, p. 94-95.
Schou, Kirstine Klitgaard; Chriél, Mariann; Isbrand, Anastasia; Jensen, Tim Kåre; Bødker, Rene. Identification of Dermacentor reticulatus Ticks Carrying Rickettsia raoultii on Migrating Jackal, Denmark. Emerging Infectious Diseases,
Vol. 23, No. 12, 2017, p. 2072-2074.
Pagh, Sussie; Chriél, Mariann. Mårhund - risikovurdering, biologi og erfaringsgrundlag for en ”best practice” i forhold til regulering. DTU Veterinærinstituttet, 2017. 77 p.
Nørgaard, Louise Solveig; Götz Mikkelsen, Dorthe Marlene; Elmeros, Morten; Chriél, Mariann; Madsen, Aksel Bo ; Lund Nielsen, Jeppe; Pertoldi, Cino; Randi, Ettore; Fickel, Joerns; Brygida, Slaska; Ruiz-González, Aritz. Population genomics of the raccoon dog (Nyctereutes procyonoides) in Denmark: insights into invasion history and population development.
Biological Invasions, Vol. 19, No. 5, 2017, p. 1637-1652.
Petersen, Heidi Huus; Larsen, Gitte; Chriél, Mariann. Spirocerca-parasitten: En tropisk/subtropisk hundeparasit, som medfører kræftlignende svulster, er nu påvist i tre danske ræve fra Thy-området. Dansk Veterinærtidsskrift, Vol. 2017, No. 16, 2017, p. 30-33.
Pagh, Sussie; Hansen, Mette Sif; Jensen, Birger; Pertoldi, Cino; Chriél, Mariann. Variability in body mass and sexual dimorphism in Danish red foxes (Vulpes vulpes) in relation to population density. Zoology and Ecology, 2017.
Ryt-Hansen, Pia; Hagberg, E.E.; Chriél, M.; Struve, T.; Pedersen, A.G.; Larsen, L.E.; Hjulsager, C.K. Global phylogenetic analysis of contemporary aleutian mink disese viruses (AMDVs). Virology Journal, 2017, Vol.14, 231-236.
Ryt-Hansen, Pia; Hjulsager, C.K.; Hagberg, E.E.; Chriél, M.; Struve, T.; Pedersen, A.G.; Larsen, L.E. Outbreak tracking of Aleutian mink disease virus (AMDV) using partial NS1 gene sequencing. Virology Journal, 2017, Vol 14, p. 119-127.
Wendy K. Jo; Miguel L. Grilo; Peter Wohlsein; Emilie U. Andersen-Ranberg; Mette S. Hansen; Carl C. Kinze; Charlotte K. Hjulsager; Morten T. Olsen; Kristina Lehnert; Ellen Prenger-Berninghoff; Ursula Siebert; Albert Osterhaus; Wolfgang Baumgärtner; Lasse F. Jensen; Erhard van der Vries. Dolphin Morbillivirus in a Fin Whale (Balaenoptera physalus) in Denmark, 2016. Journal of Wildlife Diseases, 53(4), 2017, pp. 921–924.
Petersen HH, Al-Sabi MNS, Enemark HL, Kapel CMO,
Jørgensen JA, Chriél M. Echinococcus multilocularis in
Denmark 2012–2015: High local prevalence in red
foxes. Parasitology Research. 2018. Vol. 117 (8), pp.
2577-2584.
Boklund A, Chriél M, Bøtner A, Hisham Beshara Halasa
T, Mortensen S. Afrikansk svinepest. Hyo. 2018;
(November), pp. 20-22.
Boklund A, Chriél M, Bøtner A, Mortensen S, Hisham
Beshara Halasa T. Afrikansk svinepest - en alvorlig
trussel for hele svinebranchen. Dansk Veterinærtidsskrift. 2018; Vol. 12, pp. 26-30.
Petersen HH, Al-Sabi MNS, Larsen G, Jensen TK, Chriél
M. A new report of the carnivore-transmitted Taenia
ovis cysts infesting the heart muscles of sheep in
Denmark. 2018. Abstract from Joint Spring Symposium
2018, Danish Society for Parasitology and Danish
Society for Tropical Medicine & International Health,
Copenhagen, Denmark.
Lazov CM, Chriél M, Baagøe HJ, Fjederholt E, Deng Y,
Kooi EA et al. Detection and Characterization of
Distinct Alphacoronaviruses in Five Different Bat
Species in Denmark. Viruses. 2018; 10 (9), pp. 486.
Pagh S, Chriél M, Jensen B, Pertoldi C, Hansen MS.
Development of body mass and sexual size
dimorphism in Danish red foxes (Vulpes vulpes).
Genetics and Biodiversity Journal. 2018; Vol. 2 (1), pp.
36-47.
Petersen HH, Al-Sabi MNS, Larsen G, Jensen TK, Chriél
M. First report of Taenia ovis infection in Danish sheep
(Ovis aries). Veterinary Parasitology. 2018; Vol. 251,
pp. 3-6.
Chriél M, Pagh S, Holm E, Poulsen ME. Forskere søger
efter forgiftede rovfugles sidste måltid. Videnskab.dk.
2018.
Alstrup, AKO., Jensen, TH., Thøstesen, CB., Hansen, JH.,
Hansen, MS., 2018. Strandet vågehval (Balaenoptera
acutorostrata) med stor parasitbyrde. Dyrlægen 2, pp.
36-39.
Pagh S, Chriél M, Madsen AB, Jensen T-LW, Elmeros M,
Asferg T et al. Increased reproductive output of
Danish red fox females following an outbreak of
canine distemper. Canid News (Online). 2018; Vol. 21
(3), pp. 12-21.
Alstrup AKO et al. (2019) Miljøfremmede stoffer
truer tandhvalers overlevelse. Habitat 19, 40-49.
Alstrup AKO et al. (2019). Hjortevildtet i Lille
Vildmose har begrænset parasitbyrde. Habitat 20,
18-25.
• Alstrup AKO (2019) Dissektion af sejhval og
grindehval. Dyrlægen 1, 20-21.
Alstrup AKO (2019) Døde hvaler vidner om
smitsomme sygdomme og forandringer i klima og
miljø. Videnskab.dk.
Laforet CK, Deksne G, Petersen HH et al. (2019).
Toxoplasma gondii seroprevalence in extensively
farmed wild boars (Sus scrofa) in Denmark. Acta
Veterinaria Scandinavica. Vol. 61 (4), 4-7.
Stensgaard A-S, Niemann M, Salomonsen S,
Takeuchi-Storm N, Petersen HH, Sengupta ME,
Thamsborg S (2019). Are wild deer a potential
reservoir of the common liver fluke F. hepatica in
Denmark? Conference abstract, Joint Spring
Symposium 2019, Frederiksberg, Denmark.
Petersen HH, Sengupta ME, Pagh S et al. (2019).
Toxoplasma gondii seroprevalence in feral and
farmed Danish mink. Symposium for Danish Society
for Parasitology 2019, Frederiksberg.
Petersen HH, Sengupta ME, Pagh S Chriel M (2019).
Toxoplasma gondii seroprevalence in feral and
farmed Danish mink. 14th Workshop of National
Reference Laboratories for Parasites, May 2019,
Rome.
Petersen HH, Jensen LM, Chriel M (2019). Final
report on a research project of zoonotic diseases in
Danish raccoon dogs.
Pagh S, Pertoldi C, Petersen HH et al. (2019).
Methods for the identification of farm escapees in
feral mink (Neovison vison) populations. Plos One.
Vol. 14 (11), e0224559.
Sonne C Alstrup AKO Ok YS Dietz R Kanstrup N.
(2019). Time to ban lead hunting ammunition.
Science 366, 6468.
Afrapportering af indsats i 2019 af myndighedernes
samarbejde ved fund af forgiftede rovfugle.
Strandede havpattedyr i Danmark 2018 -
Beredskabet vedrørende Havpattedyr – årsrapport.
Lemming L, Jørgensen AC, Nielsen LB, Nielsen ST,
Mejer H, Chriel M, Petersen HH (2020).
Cardiopulmonary nematodes of wild carnivores
from Denmark: Do they serve as reservoir hosts for
infections in domestic animals? J Parasitol: Parasites
and Wildlife. Vol. 13, 90-97.
Petersen HH et al (2020). Morphological and
molecular characterization of Cystoisospora laidlawi
oocysts (Apicomplexa: Eimeriidae) in farmed
American mink (Neovison vison) in Denmark.
Parasitol Res. Vol. 119, 3549-3553.
Petersen HH (2020). Ræven er ikke den eneste
reservoirvært for hundens hjerte/lungeorm. Dansk
Veterinær tidsskrift. Vol. 6, 41-42.
Petersen HH et al (2020). Surveillance of important
bacterial and parasitic infections in Danish wild boars
(Sus scrofa). Acta Vet Scand. Vol. 62, 41.
Show PL, Ma NL, Ok YS, Peng W, Alstrup AKO et al
(2020). Environmental management of two of the
world's most endangered marine and terrestrial
predators: Vaquita and cheetah. Environ Res. Epub.
Pagh S, Buxbom J, Chriél M, Pertoldi C, Pedersen JS,
Hansen MS (2020). Modelled population growth
based on reproduction differs from life tables based
on age determination in Danish raccoon dogs
(Nyctereutes procyonoides). Mammal Research. Vol.
65, 215–222.
Alstrup AKO, Thøstesen CB, Petersen HH, Hansen SA,
Kinze CC (2020). Rekordmange hvidnæsede delfiner
strandet i 2020. Dyrlægen Vol. 6. 14-16.
Alstrup AKO (2020). Både beredskabet for
havpattedyr og faldvildtordningen skal sørge for
sundhedsovervågning af sæler og hvaler. Dansk
Veterinærtidsskrift. Vol. 1, 12-14.
Wang T, Alstrup AKO (2020). Dykkende dyr:
Fysiologiske tilpasninger til ekstreme levevilkår.
Kaskelot. Vol. 229, s. 9-12.
Pagh S, Pertoldi C, Chriél M, Hansen MS (2020).
Ræve og mårhunde kan regulere antallet af hvalpe.
Fleksibel reproduktion hos hundedyr. Aktuel
Naturvidenskab Vol. 2, 31-35.
Alstrup AKO, Ellebye AS, Danielsen A-CS, Jørgensen
DB, Melchior M, Kristensen NM, Christensen S,
Skriver J, Vinge J, Jensen TH (2020). Hjortevildtet i
lille vildmosen har begrænset parasitbyrde. Habitat.
Vol. 20, 10-13.