Fødevarehygiejne

Her kan du finde information om mikroorganismer, der kan findes i vilde dyr og som kan give sygdom hos mennesker, hvis dyret spises. 

  • Botulisme (pølseforgiftning)

    Bakterien Clostridium botulinum kan danne et ekstremt farligt giftstof, der giver botulisme – 'pølseforgiftning'. Læs mere her.

  • Campylobacter

    Infektion hos mennesker med Campylobacter giver typisk almen utilpashed, diaré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Afføringen er ofte blodtilblandet. Læs mere her.

  • Coliforme bakterier

    Coliforme bakterier er et fællesnavn for bakterier som lever i pattedyr og menneskers tyktarm. Nogle varianter som verotoksin-producerende Escherichia coli (VTEC) giver sygdom hos mennesker. Læs mere her.

  • Listeria

    Listeria infektion er en fødevarebåren sygdom, der skyldes infektion med bakterien Listeria monocytogenes. Læs mere her.

  • Salmonella

    Salmonella infektioner forårsages af Salmonella enterica, som er sygdomsfremkaldende tarmbakterier. Infektion med zoonotiske salmonella (fødevareinfektion) giver typisk almen utilpashed, diaré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger, og/eller feber. Læs mere her.

  • Stafylokokker

    Stafylokokker producerer enterotoksiner, som forårsager madforgiftning. Problemet kan opstå, hvis varm mad bliver kølet langsomt af og opvarmet igen senere. Lun mad giver stafylokokkerne mulighed for at formere sig voldsomt på få timer. Læs mere her.

  • Trikiner

    Trikinose (trichinellose) forårsages af en række forskellige Trichinella arter, som bl.a. varierer med hensyn til geografisk udbredelse, arter og farlighed. Trikiner findes over hele verden. Læs mere her.

  • Yersinia

    Yersiniose forårsages af bakterien Yersinia enterocolitica. Infektionen er fødevarebåren. Læs mere her.